Vanaf 1 maart kunnen particulieren en ondernemers de belastingaangifte over 2020 doen.
De fiscus raadt belastingplichtigen aan de vooraf ingevulde gegevens extra goed te checken, in verband met veranderingen in coronajaar 2020.
Steunmaatregelen voor ondernemers zijn deels vooraf ingevuld.
Vanaf 1 maart kunnen miljoenen Nederlanders weer hun belastingaangifte doen bij de Belastingdienst. Ook ondernemers kunnen vanaf maandag de aangifte over 2020 invullen. Dit kan tot 1 mei.
Wie voor 1 april alles doorgeeft, krijgt uiterlijk 1 juli te horen of ze geld terugkrijgen of moeten betalen.
De afgelopen tijd viel bij 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers de blauwe enveloppe op de mat, waarmee ze opgeroepen werden om aangifte te doen.
Lees ook: Tips voor de belastingaangifte 2020: de belangrijkste deadlines, plus 7 handige tips en weetjes
Lees ook op Business Insider
Onlinesupermarkt Crisp haalt €30 miljoen op, onder meer bij de oprichters van Just Eat Takeaway en Adyen
Mensen die vanwege de coronacrisis of om andere redenen later aangifte willen doen, kunnen de Belastingdienst vragen om uitstel. Wie hulp nodig heeft kon tot voor de virusuitbraak nog een afspraak maken, maar sinds de coronacrisis geeft de Belastingdienst alleen telefonisch ondersteuning.
Lees ook: Belastingaangifte 2020: hier moet je op letten als je bitcoin of andere cryptomunten hebt
De Belastingdienst kampte maandag overigens met een storing op de site waardoor het soms niet mogelijk is om aangifte te doen. Een woordvoerder van de fiscus meldt dat nog niet bekend is wat de oorzaak van de problemen is.
Belastingaangifte 2020: let op vooraf ingevulde gegevens
Particulieren en ondernemers die aangifte doen voor de inkomstenbelasting doen er verstandig aan de vooraf ingevulde gegevens extra goed te controleren. Door de crisis is 2020 voor veel mensen een jaar met grote veranderingen geweest, waarmee een extra check noodzakelijk is, waarschuwt de Belastingdienst.
De Belastingdienst heeft ook dit jaar weer veel gegevens vooraf ingevuld om het mensen makkelijker te maken. Ook wordt daarmee de kans kleiner dat er onbewuste fouten in de aangifte sluipen. “Het goed controleren van de gegevens in de aangifte en aanvullen waar nodig blijft wel belangrijk”, benadrukt de Belastingdienst.
Als er iets is gewijzigd in de persoonlijke situatie, dan is het volgens de fiscus nog belangrijker om de aangifte goed te controleren en aan te vullen. Zo sloten in 2020 meer mensen dan ooit hun hypotheek over. Ook vroegen nog nooit zoveel mensen een hypotheek aan.
Door de coronacrisis kan er in 2020 voor veel mensen ook veel veranderd zijn, zoals verlies van inkomen. Het kan ook voorkomen dat iemand bijvoorbeeld voor de eigen woning een betaalpauze met zijn hypotheekverstrekker heeft afgesproken. Dat kan weer van invloed zijn op de renteaftrek.
Steunmaatregelen voor ondernemers zijn deels vooraf ingevuld
Voor ondernemers wordt in de aangifte rekening gehouden met de steunmaatregelen in verband met de coronacrisis. De overbruggingsregelingen als TOZO en TOFA zijn al vooraf ingevuld in de aangifte.
Ook worden ondernemers in de aangifte gewezen op rubrieken die gaan over de tegemoetkomingen via de TOGS- en TVL-regelingen, die zijn aangewezen als vrijgestelde winstbestandsdelen.
Volgens de Belastingdienst is het voor ondernemers belangrijk om tijdig aangifte te doen. Bij ondernemers die in 2020 meer kosten maakten dan dat er inkomen was, wordt dit automatisch verrekend met het positieve inkomen van de voorgaande drie jaar, waardoor alsnog belastinggeld kan worden teruggevraagd, waarmee ze financieel een steuntje in de rug kunnen krijgen.
0 Comment for "aangifte belasting 2020- fiscus- ingevulde gegevens 1 maart"